dimecres, 16 de juliol del 2014

EL MANTENIMENT I LES REFORMES COMUNITÀRIES SÓN SENYAL DE BONA CONVIVÈNCIA


Conversa amb José Luis Gómez i Domingo Medina, membres de l’Òrgan de Govern del c/Saturn 2

Tots dos són membres de l’Òrgan de Govern des de fa uns 9 mesos. A la darrera Assemblea de Veïns i Veïnes (12 de desembre de 2013) van assumir les funcions corresponents a la gestió, manteniment i representació de l’escala dins i fora de la comunitat de veïns i veïnes.

La funció d’un Òrgan de Govern d’una comunitat és, entre d’altres, fer complir els acords que sorgeixen en una reunió de veïns/s i la de vetllar pel manteniment i la conservació de l’estat físic de l’escala. Precisament això és el que estant fent Domingo com a President i José Luis com a Vicepresident i encarregat de manteniment, al capdavant de la seva comunitat.

no podem descuidar els espais comuns de la comunitat com si no tinguéssim res a veure-hi
Des del passat 28 de març, tal i com s’havia acordat, han procedit a realitzar un seguit de reformes: 1) Posar una doble porta entremig de la porta principal i els ascensors i instal·lació d’ intèrfons i pany, 2) Repassar la pintura de les parets de la porteria, 3) Reparar les parets de l’ascensor, 4) Col·locar plantes a diferents llocs de la porteria i 5) Reparar defectes en el pati comunitari.

Tots dos creuen en les reformes comunitàries com a senyal de bona convivència. En Domingo insisteix en la idea que “els espais comuns que compartim són part del nostre habitatge” i per tant “no podem descuidar els espais comuns de la comunitat com si no tinguéssim res a veure-hi”. En José Luis és un ferm defensor de la feina del dia a dia, afirma que sempre que és necessari “anem porta a porta informant, parlem amb els veïns d’una o altra cosa, renyem els nens que juguen a pilota a la porteria, instal·lem llums o arreglem la molla de la porta i recollim el rebut comunitari pis per pis”.

Algunes d’aquestes mesures ja fa anys que es porten realitzant de la mà d’Òrgans de Governs anteriors; el que tracten de fer José Luis i Domingo és donar continuïtat a les mesures positives que ja existien i crear-ne de noves en cas que sigui necessari.
Creuen que perquè una comunitat funcioni i gaudeixi de reformes és indispensable que la gran majoria dels veïns i veïnes estiguin units i que el seu Òrgan de Govern estigui compromès i tingui molta presència i continuïtat en els afers comuns.

“La implicació i el compromís, tard o d’hora, sempre acaba retornant en forma de més implicació i més compromís per part de la resta de veïns i veïnes”
Pensen que les reformes comunitàries i el manteniment continuat permeten reduir els diferents actes incívics que es produeixen a l’escala. En Domingo afirma que “les obres en aquesta escala mai no acaben quan finalitzen les obres pròpiament, la feina continua dia a dia vetllant perquè es mantinguin i es conservin”.

Per acabar, en José Luis recalca que, en definitiva, “la voluntat de la comunitat és ajustar-se a les diferents necessitats del veïns a través de mesures concretes, com per exemple les alternatives de pagament a la quota mensual mitjançant treballs comunitaris”. És una mesura que s’ha aplicat en casos puntuals i que de moment està donant bons resultats.

El missatge que plana al final de la conversa amb aquests dos veïns compromesos amb la millora i el manteniment de la seva escala, parla del donar i rebre. Ells creuen i així ho afirmen, que “la implicació i el compromís, tard o d’hora, sempre acaba retornant en forma de més implicació i més compromís per part de la resta de veïns i veïnes”. Per petites que siguin les mostres de suport de la comunitat, aquestes existeixen i detectar-les es fa imprescindible per poder avançar.


La Mina, Sant Adrià de Besòs

9 de juliol de 2014