dilluns, 5 de gener del 2015

IMPULS A LA PARTICIPACIÓ AL BARRI DE LA MINA: ELS VEÏNS I VEÏNES RECUPEREN EL CONCURS DE PORTERIES DECORADES PER NADAL

Aquest any 2014 La Mina ha recuperat la Decoració de Porteries en motiu de Nadal. Un grup de veïns i veïnes, acompanyats pel Servei de Suport i Assessorament a les Comunitats de Veïns i Veïnes i Mediació de Conflictes Comunitaris, han cregut oportú  tornar a engegar la decoració de porteries que es feia uns anys enrere. En paraules dels mateixos veïns, el concurs “era l’únic moment de l’any on els problemes de les quotes de la comunitat, la neteja dels espais comuns o la gestió del dia a dia quedaven aparcats i els veïns podíem reunir-nos per passar una bona estona i donar-li una altra cara a la porteria i al barri”.
Amb aquest objectiu es va posar a treballar l’anomenada “Comissió Veïnal – Decoració d’Escales”. La idea va sorgir durant el mes de novembre, i tot i el poc marge de temps que tenien, van decidir organitzar el concurs i començar a treballar el més aviat possible.

La feina per estendre el concurs per tot el barri no ha estat poca: ha calgut redactar una carta informativa i editar un cartell que s’han repartit per quasi totes les porteries del barri; s’ha comptat amb l’ajuda i difusió de tres portals d'informació que en tot moment s’han mostrat disposats a publicar la notícia: desdelamina.net, Àrea Besòs i Diari de Sant Adrià; s’ha gaudit de la inestimable col·laboració de Ràdio La Mina i la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), que han creat una falca publicitària; Les entitats infantils del barri també han rebut amb molts bons ulls la iniciativa i han ofert participar del seu Campament Màgic (acte que s’organitza anualment uns dies abans de Nadal); i finalment, també s’ha comptat amb el suport del Consorci del Barri de La Mina que ha cedit recursos humans i materials sempre que s’ha necessitat.

El 22 de desembre tot estava apunt. Feia poc que els comerciants havien organitzat la seva VI Fira deNadal i ja es respirava ambient de festes nadalenques pel barri. Amb les porteries decorades vam transcórrer una per una preguntant als seus responsables per l’experiència viscuda, pels materials que s’havien utilitzat i per la participació obtinguda. La valoració general dels veïns i veïnes era positiva en tots els aspectes i durant el passeig que vam fer pel barri, vam poder parlar amb molta gent que trobaven encertada la idea de tornar a editar el concurs de porteries decorades.
Hem de destacar que es van veure algunes porteries decorades però que per diversos motius havien decidit no participar del concurs: Perquè no els havia arribat tota la informació, perquè ho havien vist tard, perquè la decoració era molt senzilla i creien que no era meritòria de concurs, perquè l’Assemblea de Veïns convocada per l’ocasió havia decidit no destinar res de diners al Nadal, etc. Sigui com sigui la Comissió Veïnal ha pres nota de totes les valoracions i mirarà de refer la fórmula de cara a una altra edició i així incorporar a la majoria de porteries possibles.
El fet de veure porteries decorades que no havien participat del concurs va generar una reflexió allà mateix, al carrer, i com a resultat els veïns i el jurat reunits en aquell moment van decidir donar per bones totes les porteries decorades (les que concursaven i les que no) i convertir, en aquell moment, el Concurs en una Mostra de Porteries Decorades. Com a conseqüència, el preu de les inscripcions van ser retornades a les porteries participants i tothom en va sortir guanyador.
Amb la decisió presa, la comitiva va dirigir-se al Campament Màgic –on l’activitat bullia entre tallers per a infants i cues per veure els patges reials- i els hi van comunicar que finalment no hi hauria entrega de premis, que el concurs s’havia reformulat. Van agrair la generositat oferta per les entitats i van decidir acabar allà la Mostra de Porteries Decorades, en un ambient festiu i lúdic i fent cua per fer-se fotos amb els patges.

Acabarem amb una reflexió final per part d’un dels veïns organitzadors:“Ja farem les valoracions pertinents, però estic més que satisfet d’aquest primer any on hem recuperat la decoració organitzada de les porteries al barri. Ho estem, fonamentalment, per tota la feina feta, pels contactes aconseguits, per la bona rebuda de veïns i entitats i per la il·lusió de l’any que ve.  Aquesta experiència, amb els seus encerts i les seves limitacions, ens ajudarà a organitzar una Mostra de Porteries Decorades molt més gran, amb el desig que participin molts més veïns i, esperem, amb molta més col·laboració de tothom. I començarem a treballar des d’aquest mes de gener de 2015 per garantir l’èxit de la propera edició.”